bioflux
95 poze   24855 vizite

1 Urias de Transilvania 2010

No 1. Corpul este uşor alungit (42-60 cm), elegant şi puternic. Linia spatelui este simetrică şi rotunjită în partea din spate. Corp cilindric şi musculos, membre puternice. Se admite o mică guşă la femelă, dar nu este permisă la mascul. Coada este alipită de corp, iar gâtul este scurt.

No 2. Greutatea minimă 4.50 kg, greutatea normală 6.00 kg, greutatea maximă 9.00 kg.

No 3. Blana este de lungime medie cu puf dens, uniform, iar urechile sunt bine acoperite cu păr. Lungimea firelor de păr la adult este de 3-4 cm.

No 4. Capul este puternic şi rotund la masculi; iepuroaicele au trăsături ceva mai fine. Urechile au o structură groasă, de lungime a 3-a parte din lungimea corpului (14-18 cm).

No 5. Desenul este de culoare închisă şi acoperă nasul până la partea superioară a gurii, urechile, picioarele anterioare, cele posterioare şi coada (de culoare neagră, havana, albastră sau gri). Desenul urechilor nu se uneşte pe creştet, iar masca are forma cifrei opt, sau de clepsidră ale cărei margini superioare se lăţesc şi uneori coboară mult peste ambii obraji. Sprâncenele pot fi pigmentate sau nu.

No 6. Culoarea este albă, fără nuanţe de culoare gri sau galbenă, iar culoarea desenului trebuie să fie curată, fără fire de păr de altă culoare. Unghiile au culoarea cornului. Ochii sunt de culoare roşie sau roz (albino).

No 7. Animal vioi, având corpul şi organele genitale îngrijite.

Greşeli uşoare: o mică guşă la femelă; o mască neuniformă; delimitare slabă a culorii urechilor, botului, picioarelor, care sunt pătrunse cu fire sau pete albe sau roşcate; desenul urechilor fuzionează pe cap; urechi puţin prea mari sau puţin prea mici; urechi uşor lăbărţate; cap nu foarte rotund; coadă nealipită la corp, gât prea lung.
Greşeli grave: neîncadrare în greutate; robusteţea corpului per ansamblu lasă de dorit (corp alungit şi subţire); absenţa totală a desenului pe unele extremităţi; masca coboară sub linia gurii; cap foarte alungit; ochi de culoare albastră; gheare de altă culoare decât cea permisă; urechi atârnate sau o ureche atârnată; picioare prea suple; guşă la mascul; guşă prea mare la femelă, coadă atârnată.
urias transilvania 031
urias transilvania 031
urias transilvania 032
urias transilvania 032
urias transilvania 033
urias transilvania 033
urias transilvania 035
urias transilvania 035
urias transilvania 036
urias transilvania 036
urias transilvania 040
urias transilvania 040
urias transilvania 053
urias transilvania 053
urias transilvania 054
urias transilvania 054
urias transilvania 057
urias transilvania 057
urias transilvania 060
urias transilvania 060
urias transilvania 061
urias transilvania 061
doe.; Transilvanian Giant Rabbit
doe.


Comentarii album • 141
Sunt afișate ultimele comentarii. Vezi toate
adrianborcea 15 martie 2015  
salutare!
Urias de transilvania,pui de 2 luni-2 luni jum,din 2 linii diferite de vanzare,detalii pe pag mea!TRIMIT IN TARA!
Raportează
bioflux 23 februarie 2015  
narcisbogdan scrie:
Buna seara . am văzut ca aveți iepurasi superbi si as vrea sa achiziționez si eu o pereche dar nu am bani . va rog frumos imi puteti dona o pereche de iepurasi ? Vreau sa cresc si eu iepurasi se rasa dar nu am bani sa ii cumpăr ! Ma puteti ajuta??

Raspuns:
Nu ati obosit. Cu asta va ocupati cel putin de 3-4 luni. Am mai avut o discutie noi doi. Daca imi amintesc bine v-am si sfatuit cum sa faceti ca sa aveti iepuri de rasa. Dar nu ponturi vreti Dv, ci iepuri gratuiti si de la cat mai multi fraieri. Nu cred ca nu v-a dat nimeni de cand tot scrieti mesaje din astea. Macar mai schimbati contul ca deja va cunoaste toata lumea. Pretul de achizitie il inteleg (il vad), dar cu cat ii vindeti? Va rog sa nu mai imi scrieti ! De asta suntem o tara de cersetori, ca exista destui fraieri care sa-i duca in spate pe cei ca Dv !
Raportează
adrianborcea 15 martie 2015  
cred ca a trimis mesaj si admin siteului,doar,doar o primi o cifra,ceva,moca sa fie!
Raportează
bioflux 9 februarie 2015  
Urias Transilvania de vanzare puteti gasi la : Toth Sandor Tibor, 27 capete, 2 masculi adulti, 4 femele adulte, 21 tineret, Oradea, jud.Bihor, Asociatia Tinretului Bihor, tibi25.sunphoto.ro tel.0754437427 tibi25.sunphoto.ro www.facebook.com/tibi.toth.315?fref=ts
Raportează
bioflux 4 februarie 2015  
Avem unii oameni care spun ca nu a depins de ei ajutarea sau nedreptatirea crescatorilor de UT, iar altii si-au schimbat radical atitudinea. Nici in ceasul a 12-lea nu e tarziu sa devii om bun. Retrag atacurile lansate asupra Domnului Presedinte Catea de la Fantezia Suceava (iepurii vor fi tatuati si certificati) si asupra arbitrului Branzei Daniel, care spune ca nu a depins de el si ca pe viitor va incerca mai mult. Multumim si scuze daca atacul a fost foarte taios !

Stima,
Petrescu-Mag Ioan Valentin
Raportează
bioflux 2 februarie 2015  
In sfarsit re-depunem dosarul de omologare al rasei URIAS TRANSILVANIA la ANARZ si cu ocazia asta re-inventariem crescatorii si numarul de animale la nivel national.
Daca aveti urias Transilvania, va rog sa ne comunicati cat se poate de repede numarul de animale pe care le detineti, cate femele, cati masculi, tineret, eventual o varsta aproximativa, Asociatia in care sunteti inscris cu numele corect (daca este cazul), localitatea in care Dv locuiti si judetul.
Daca nu mai detineti aceasta rasa, pentru a ramane in colectivul de omologare, trebuie sa imi spuneti numele unei persoane careia i-ati vandut urias de Transilvania si contactul acesteia.

Cu multumiri anticipate,
Petrescu-Mag Ioan Valentin
Raportează
bioflux 15 ianuarie 2015  
CRESCATORI DE URIAS TRANSILVANIA,
Feriti-va de urmatorii arbitri si expozitiile lor:
Tigu Cristian, Petruta Sorin, Papp Ernest, Grun Ernestin, Branzei Daniel, Petricica Teodor Csaba. De asemenea, evitati expozitiile organizate de NAKO Sannicolau Mare, dar si Caransebes. Din zona respectiva, oameni de bine au fost: Vasile Liviu, crescator si arbitru, si Boghis Stefan, arbitru si crescator. Jos palaria pentru ei ! Din pacate, nu au putut face nimic intr-o mare de ticalosi.
Raportează
bioflux 15 ianuarie 2015  
Unele asociatii de profil cunicul vor sa schimbe sau au schimbat deja regulamentul. Conform schimbarii, nicio rasa nu poate fi arbitrata daca nu apare in traducerea d-lui Papp din standardul european din 2010. Dar ca sa poti intra cu o rasa in cartea aia trebuie sa definitivezi o standardizare, iar standardizarea o poti face doar daca apari in carte, dar in carte nu apari daca nu ai definitivat standardizarea... in concluzie, nu poate sa mai apara nicio alta rasa in Romania, iar daca apare, crescatorii pot sa si-o tina acasa.
UT este standardizat provizoriu national si european. Rasa va aparea si incartea aia, dar nu am cum s-o bag in editia din 2010 a d-lui Papp. Nu stiu ce ii deranjeaza atat de mult... Probabil ca ii deranjeaza cererea extrem de mare a acestei rase. Vorba domnului Valentin Cioca, s-a creat in ultimii ani o isterie nationala. Toata lumea vrea sa cumpere urias de Transilvania. Cei care n-au, vor sa cumpere, cei care au, vor sa mai cumpere. Aceasta cerere in crestere afecteaza orgoliul celor care importa reproducatori din rasele straine. Eu zic sa nu-si faca probleme, ca nu le strica nimeni "business-ul", cine vrea rase straine tot o sa cumpere de la ei.
Raportează
bioflux 15 ianuarie 2015  
URIASUL DE TRANSILVANIA ESTE PRIMA RASA ROMANEASCA DE IEPURI standardizata European (cel putin provizoriu) si este in curs de omologare. Prima in istorie. Alte popoare au multe rase standardizate si/sau omologate. Noi nu avem, asta ar fi prima. Dar romanii cu putere din Uniunea Generala a Crescatorilor si din Ferderatia Crescatorilor (si unii si altii) isi dau concursul sa opreasca chiar si acest proiect, singurul de altfel daca excludem proiectul Iepurele de Cluj (care este tot al nostru, cu aceleasi probleme de comunicare cu presedintii de asociatii). Rasa urias de Transilvania a intampinat dificultati majore inca de la inceput: nu au vrut sa o arbitreze, nu au vrut sa dea titlu de campion castigatorului, nu au vrut sa inregistreze cu numere de ordine animalele in asociatii etc (ceea ce este impotriva statutului/regulamentului Uniunii si respectiv Federatiei, deoarece pana si hibrizii F1 se inregistreaza cu numere de ordine, pentru evidente si statistici !!!) (iar cand zic de “Gica Contra” nu ma refer la asociatiile clujene ci la cele din restul tarii, mai ales Suceava, unde presedinte este D-l Catea). A fost necesar sa ne certam cu arbitrii si presedintii la fiecare expozitie nationala, pana cand, odata, dusi la Europene, ne-am intors cu punctaje si titlu de campion din Germania, de la Leipzig. Nemtii au vrut sa o recunoasca si sa o valideze, spre rusinea romanilor, care nu au vrut sa-si resunoasca un produs romanesc in propria tara, unde nimeni nu i-ar fi oprit. Bineinteles ca domnii din Uniune au spus ca trebuie sa fac cinste, ca doar ei mi-au pus pile ca sa mi-i arbitreze. Adica, ani de zile nu au vrut sa-i recunoasca in tara, iar in Germania, dintr-o data mi-au pus pile la Entente Europeene ca sa mi se recunoasca ceva ce “de fapt nu merit” iar recunoasterea Europeana le-o datorez tot lor. Nu-mi venea a cred cat tupeu si nesimtire au !!! Odata intorsi din Germania campioni, mi-am inchipuit ca totul s-a terminat, ca le-am inchis gura si ca de acum toti iepurii crescatorilor din tara vor fi inregistrati, tatuati si arbitrati in expozitii. M-am inselat amarnic ! In ultimii doi ani mi s-au plans majoritatea crescatorilor ca problemele persista, ca presedintii de cluburi nu vor sa emita certificate de origine pentru rasa urias Transilvania, singura rasa romaneasca cu sanse reale sa devina rasa de esalon principal european. Nu vor sa aloce numere iepurilor (sunt scumpe numerele :) ), nu vor sa arbitreze aceasta rasa, desi este impotriva regulamentului !!! Este o rea-vointa de nedescris ! Sambata si duminica rasa urias de Transilvania a fost recunoscuta, validata si arbitrata in Ungaria, colegii s-au intors cu o cupa pentru uriasul de Transilvania campion la expozitia maghiara !! Inca o data se confirma ca toate valorile noastre romanesti trebuie sa ni le aprecieze mai intai strainii (ungurii, germanii, belgienii etc), pentru ca apoi sa ne batem cu caramida in piept ca mari romani suntem si sa ne laudam cu ceva ce initial am aruncat la gunoi !! Sa le fie rusine. Domnul C. Topciov, un bulgar care traieste in Romania, este mai mare roman decat noi. Creste cu drag aceasta rasa, a umblat luni intregi ca sa achizitioneze urias de Transilvania, iar cand a participat la primele doua expozitii din Romania, nemernicii, nu au vrut sa ii arbitreze. Bine ca l-au aceeptat in expozitie si l-au taxat corespunzator pentru custi si participare. La asta suntem buni, la taxat. Daca a vazut cum stau treburile, Domnul Topciov C., s-a deplasat la o expozitie din Ungaria, unde, desigur, rasa a fost arbitrata cu toate drepturile ce ii revin (a gasit acolo expuse animale din rasa urias Transilvania). Ungurii au putut sa recunoasca o rasa romaneasca, noi nu putem; mai bine sa moara capra vecinului ! Asa am facut noi, romanii, si in sport, si cu medicii valorosi, si cu cercetatorii valorosi, toti au plecat afara sa se afirme, ca aici nu au putut, ca li s-a dat in cap! Probabil ca asa trebuie sa facem si cu iepurele urias de Transilvania, sa il inregistram, omologam si sa finalizam standardizarea europeana intr-o tara straina, ca aici nu avem loc de domnii presedinti, importanti analfabeti. Ca o analogie, mi-am castigat dreptul de a conduce doctoratul in Belgia dar si in Romania prin ordin de ministru, dar, spune directorul scolii doctorale USAMV Cluj, domnul Cosma V, nu indeplinesc "criteriile de excelenta" necesare pentru o scoala atat de performanta precum cea pe care domnia sa o coordoneaza. Ca o concluzie, Universitatea din Liege, unde eu conduc doctoratul, cat si Universitatea din Oradea, unde, de asemenea, sunt afiliat ca si conducator doctorat sunt apa de ploaie fata de valoarea scolii doctorale a USAMV Cluj. Ce sa-ti spun... Vad la autoevaluarile de sfarsit de an care sunt diferentele :) Anul acesta va trebui ca rectorul sa-mi semneze diploma de Lector al anului 2014, si am sa-l intreb atunci cum sta universitatea cu "excelenta" la capitolul de rezultate concrete.
Revenind la iepurii nostri, in statutul/regulamentul de functionare al uniunii sau asociatiilor scrie clar ca toate animalele primesc nr de ordine pt identificare, tot acolo scrie ca scopul lor este promovarea si sustinerea raselor si varietatilor locale, rare.
Cum le sustin ei? ... asa le sustin ei? Prin interzicerea tatuarii si certificarii? Prin boicotul arbitrarii? prin neemiterea titlului de campion in ciuda abundentei rasei la competitiile nationale? Asa le incurajeaza ei ?
Am incercat sa comunicam cu ei si verbal si in scris. Dar daca vorbesti frumos cu ei nici nu inteleg de spui; doar cu parul inteleg; ei asa comunica la sedinte, cu parul !
Colegul meu, ing. dr. Botha Miklos le-a scris frumos, cu citate din parintele ameliorarii... pentru cine? Pentru prietenii de la Prodvinalco? Astia te inteleg numa cand ii iei de guler si ii scuturi de le zboara penele... sa ramana gat golas de Transilvania. "Stimabilii" se lauda cu rasa de pasari Gat-Golas de Transilvania si cu porcul Mangalita, ambele create in Ardeal de catre austroungari, iar azi sunt considerate rase maghiare si austriece. Degeaba se bat romanii cu caramida in “pept”, ca nu e rasa lor. Ei nu-s in stare sa apere nici macar ceea ce aduc altii de-a gata. Ei sunt in stare sa sugrume tot. Am meritat sa ne conduca altii timp de secole ca suntem niste tradatori si marlani invidiosi. Distrugem tot ce avem.
Au mai fost inca vreo 3-4 incercari de a se crea prima rasa romaneasca de iepure dar au nenorocit tot, nu au avut nicio sustinere din partea cuiva. Mai bine le-au taiat aripile. M-am dus in Belgia si toata lumea m-a felicitat pentru rasa urias de Transilvania, iar ziarul/revista de popularizare stiintifica, cel mai important din Walonia pe cunicultura si pasari a scris o pagina despre rasa noastra !!! Multumesc tuturor crescatorilor care ma sustin ! Impreuna reusim :)

INFORMARE, DECIZII, SFATURI, NOUTATI ETC.
Dragi colaboratori, crescatori de urias Transilvania,
va sfatuiesc ca in anii urmatori sa boicotati expozitia de la Gataia si alte expozitii arbitrate de stimabilul domn Papp. De ce? Nu vi-i arbitreaza decat cu calificative si nu se da titlu de campion pentru rasa Urias de Transilvania (regulament re-ajustat de organizatori ca un mijloc de descurajare a cresterii acestei rase). Mentionez ca d-l Papp a fost prezent la europenele de la Leipzig, el stia ca numai in Romania se intampla ca rasa sa nu fie arbitata (ungurii, nemtii etc au arbitrat-o intotdeauna) si cuvantul lui ar fi fost ascultat de organizatori. Dar acest arbitru este de o vanitate de nedescris. Cuvantul nu este "indiferenta" ci "rea vointa" in cardasie. Propun, si sper ca sunteti de acord, ca d-l Papp sa fie exclus din colectivul nostru de omologare. Adica, nu poti sa-l declari partas la maretul nostru tel cand el lupta pentru descurajarea cresterii acestei rase ! Va mai sfatuiesc ca, inainte de a participa la orice expozitie din tara noastra, sa intrebati in scris ce prevede regulamentul expozitiei lor, adica: rasa urias Transilvania va fi (sau nu) arbitrata cu punctaje si titlul de campion ? Deoarece toti va invita, va taxeaza, iar apoi doar unii vor sa va recunoasca valoarea iepurilor. Este bine de stiut din capul locului. Daca nu vor sa o arbitreze, sa va spuna, iar atunci nu participati. Daca isi permit, atunci sa aiba cu 10-20 animale mai putine decat anii trecuti. Asta este valabil pana la sfarsitul anului 2015 cand trei tari vor participa la Campionatele Europene cu Urias de Transilvania, iar atunci domnul Papp va trebui sa isi traduca noul standard european in care va gasi si uriasul de Transilvania. Atunci toata truda lor de a sabota prima rasa va fi in zadar.

P.S.
Felicit Asociatiile de Crescatori de la Cluj si Asociatia de la Satu Mare pentru patriotismul lor ! il felicit pe domnul ing. Balan de la Galati pentru efortul de a inmatricula UT in genealogia Club Iepuri Galati ! Este vorba despre expozitii si asociatii care au arbitrat uriasul de Transilvania. Ii rog pe toti cei care au avut experiente pozitive cu asociatii de crescatori sa scrie/posteze online peste tot despre asta. Este bine ca lumea sa cunoasca si numele celor care sunt patrioti si omenosi... ca sunt putini.
Multumesc tuturor crescatorilor din colectivul de omologare pentru sustinerea si rabdarea lor
Raportează
bioflux 13 ianuarie 2015  
ROG PE CEI DIN COLECTIVUL DE OMOLOGARE, CARE NU AU FOST CONTACTATI DE MINE IN ULTIMELE 6 LUNI SI NICI NU AU DATE DE CONTACT (TEL, SAU E-MAIL SAU FACEBOOK SAU PAGINA SUNPHOTO MENTIONATE IN LISTA DE MAI SUS), SA IMI SCRIE DE URGENTA. INAINTE DE A INCEPE EDITAREA DOSARULUI DE OMOLOGARE, DORESC SA MA ASIGUR CA TOATA LUMEA DIN LISTA A FACUT CEVA PT ACEASTA RASA (FIE CA AU SCRIS SI VEHICULAT HARTII, CA AU AJUTAT LA DISPERSIA RASEI, CA AU STUDIAT RASA, CA O CRESC SAU CA AU PARTICIPAT LA EXPOZITII CU URIASUL DE TRANSILVANIA). CINE NE A FACUT NIMIC PENTRU ACEASTA RASA, IN LIPSA CONFORMARII, VA FI STERS DIN LISTA. MAI AVEM O SAPTAMANA LA DISPOZITIE SA REACTUALIZAM LISTA, OAMENII SI EFECTIVUL DE ANIMALE (DACA ANIMALELE SUNT INREGISTRATE IN EVIDENTA VREUNEI ASOCIATII ETC). AVEM NEVOIE DE TOATE DATELE !! VA MULTUMESC PENTRU INTELEGERE SI VA MULTUMESC PENTRU COOPERARE ! SA FIE INTR-UN CEAS BUN !
Raportează
bioflux 13 ianuarie 2015  
Va dau o veste buna: am terminat cu urgentele si prima prioritate este dosarul de omologare. Ne apucam de el :)
...Si inca o veste buna: Ungaria a validat Uriasul de Transilvania in Expozitia Cunicula de Sambata si Duminica. Ungaria va sustine la EE proiectul de standardizare definitiva a Uriasului de Transilvania ca rasa de prim esalon in Standardul European al Raselor.
Raportează
bioflux 20 octombrie 2014  
uriasi de transilvania beton:
liviumacovei.sunphoto.ro/
Raportează
bioflux 14 octombrie 2014  
Buna ziua, am zeci de mesaje de la pasionati crescatori de iepuri care vor sa achizitioneze Urias de Transilvania. Eu am strictul necesar pentru a produce tineret pentru Europenele Franta 2015. Deci nu pot vinde si nici nu voi reproduce pentru vanzare deoarece abia reusesc sa ii intretin pe cei 25 pe care ii detin in prezent. Nici acestia nu au confortul necesar unor animale de expozitie. Deci nu se pune problema sa vand, nici in prezent si nici in viitorul apropiat. Acum 3 ani, am dat din matca si am ramas descopoerit inainte de Europenele din Germania 2012. Nu as vrea sa repet greseala. Totusi, eu am vandut, oferit, schimbat animale multor crescatori. Ii rog pe acestia, care au de vanzare acum sau in viitorul apropiat, sa intervina aici cu mesaje si contact (tel. e-mail, facebook, sunphoto etc) pentru a putea lua legatura cu doritorii si viceversa. Pretul il negociati Dv unii cu altii, nu ma amestec. Astept feedback. Daca nu se rezolva problema voi fi nevoit sa blochez temporar pagina de facebook si de sunphoto. Telefonul si asa suna deja din 10 in 10 minute cu solicitari similare. Nu vac asta de important ce ma cred ci datorita faptului ca nu mai pot sa lucrez nimic. Toata ziua asta fac, raspund prietenilor pe facebook, pasionatilor pe sunphoto, mesajelor de e-mail, lamuriri la telefon cu aceeasi istorie pentru fiecare apel. Inclusiv Dosarul de omologare al rasei intarzie sa fie depus din cauza ca pierd foarte mult timp pe retelele de socializare. Imi cer scuze prietenilor si tuturor cunoscutilor online daca voi respunde rar sau voi ignora mesaje si postari. Rog crescatorii care au UT sa posteze aici si sa dialogheze direct. Multumesc pentru intelegere.
Raportează
alkapone 30 mai 2014  
foarte frumosi spor in ameliorare
Raportează
bioflux 31 mai 2014  
MULTUMIM SIGNORE !
Raportează
LiviuMacovei 4 martie 2014  
Sunt superbi!
Raportează
balancescualex 10 decembrie 2013  
imi puteti spune cam cati pui face o iepuroaica de urias de transilvania la o fatare?
Raportează
bioflux 28 decembrie 2013  
Media este de sase virgula ceva, statistic verificat.
Raportează
bioflux 11 decembrie 2013  
ca si la alte rase, nu este un numar standard de pui fatati sau intarcati. Totusi, noi avem o statistica in prelucrare pt publicare pe numar de pui intarcati daca sunt crescuti in conditii optime si este in jur de 6 pe fatare reusita.
Nici nu ar fi bine sa fie dincolo de 8, dar nici sub 4, ca la urasul gri. Trebuie sa aveti in vedere ca la numarul de pui conteaza nu doar factorul rasa ci si factorul linie.
Daca linia este extrem de consangvina numarul de pui viabili e mic, daca gradul de rusticitate e mare si selectia naturala este lasata sa-si spuna din cand in cand cuvantul, atunci numarul de pui viabili creste. Desigur, asta dupa ce ati pierdut pui in fazele anterioare, ca selectia naturala tot in mortalitati se plateste si o platesc stramosii pt ca nepotii sa fie mai sanatosi!! mai degraba o plateste crescatorul, in lei si furaje consumate. E un rau necesar. succes
Raportează
bioflux 29 aprilie 2013  
cautati contactele pe care eu le-am postat pe albume de sunphoto. la ei puteti gasi. eu momentan n-am
multumesc
Raportează
adriannnn 14 martie 2013  
ffffffff
Raportează
adrianborcea 20 ianuarie 2013  
Campion la Mancester?de ce nu?Si apoi piticul dvs,care va vinde campionul de la Melbourne!e cum sună?Oricum mai avem de aşteptat sa crească Răzvan si apoi cu ochii pe tv!
Raportează
anonim
bioflux 20 ianuarie 2013  
Da, multumesc !
Al meu e Bogdan. Cine e Razvan? e al dv? sau e o confuzie de nume?
Raportează
adrianborcea 20 ianuarie 2013  
Ei!na ca am comis-o!de Bogdan era vorba!scuze!da' cine ştie poate vine si Răzvan!?
Raportează
anonim
bioflux 20 ianuarie 2013  
Doamne fereste!
Doamne-ti multmesc ca mi i-ai dat! Dar altii nu mai vreau. Ajung astia doi ca o toaca pe nevasta-mea marunt.
E atat de tipicara in educatie si crestere adecvata ca se usca pe piciare de oboseala si nesomn decat sa faca rabat de la standard. Asa ca vreau sa mi-i vad mari ca sa poata dormi si ea, ca abia inchide cate un ochi si ma tine si pe mine pironit langa copii cu varii activitati clar definite si fara abateri de la reguli.
Cand se imbolnaveste cate unul de-al meu stam fiecare cu cate un copil, separati, cate o saptamana, de nu ma mai vede nimeni (ma dau astia disparut), nici sa lucrez nu pot.
Raportează
anonim
atasiei costel 19 ianuarie 2013  
frumosi iepuri
Raportează
bioflux 19 ianuarie 2013  
multumim de apreciere, succes si dv!
Raportează
anonim
stanciu vasile 19 ianuarie 2013  
foarte frumosi . aveti si de vinzare ?
Raportează
MiklosBotha 24 ianuarie 2013  
Buna ziua, am de vanzare 2 femele si un mascul de Urias de Transilvania. Cei interesati ii pot vizualiza pe pagina mea la albumul "Iepuri de vanzare". Cu stima, Miklos Botha.
Raportează
bioflux 19 ianuarie 2013  
Multumim pentru aprecieri. Nu prea avem. Daca, totusi, va intalnesc ocazional maine pe la expozitie va vand maxim o pereche adulti. Pana acum am vandut foarte ieftin ca sa incurajez crescatorii pentru a creste aceasta rasa. Am investit foarte multi bani si timp si deplasari prin lume pentru a face rasa cunoscuta. Acum trebuie cumva sa-mi scot macar investitia ce urmeaza de acum incolo. De azi inainte nu mai vand fara 200 lei adultul, cu atat mai mult cu cat am stricat piata crescatorilor cu care colaborez la omologarea ei. Nu ma supar daca cumparati aceasta rasa de la colaboratorii mei, poate gasiti mai ieftin. Chiar ma bucur si va invit in colectivul de omologare a rasei. Adica: crsteti aceasta rasa, ramaneti in istorie. Desigur, rugamintea este sa tineti aproape de descrierea standard.
stima,
valentin tel 0744470794
Raportează
adrianborcea 16 decembrie 2012  
Salutare! Iepuri de vanzare!
Mai sunt disponibili:

3 masculaşi berbec alb

3 masculaşi cap de leu

8 masculaşi UT

7 femeluţe UT
Raportează
grozarazvan 5 februarie 2013  
pret???
Raportează
catalin23 8 septembrie 2012  
sa va traiasca
Raportează
UNiku 2 august 2012  
superbi.
Raportează
sergiuradesti 30 martie 2012  
super
Raportează
CristisiMadalin 26 martie 2012  
Foarte frumosi! Succes!
Raportează
csengerimiki 29 februarie 2012  
FFF>BAFTA>
Raportează
CHAMPIONBFV 22 februarie 2012  
FOARTE FRUMOASE EXENPLARE
Raportează
cj81biv 23 ianuarie 2012  
multa bafta in continuare
Raportează
bioflux 23 ianuarie 2012  
multumim.
vali
Raportează
birlic 23 noiembrie 2011  
salut..sanse sunt zic eu doar ca nu toti puii vor iesi de culoarea himalaya..la fel si cu femela neagra pe care ai luat-o tot de la mine cred ca poti face lucrul asta.
Raportează
rako89 23 noiembrie 2011  
Buna!Am vazut in discutiile pe care le-ati avut mai in subsolul paginii cu domnul Birlic!Unul din comenatriile dvs suna cam asa :

"Sa fiu sincer cu dv, cele mai potrivite pentru obtinerea UT sunt femelele de gri german (daca veti norocul sa aiba recesiva himalaya). Nu le-am testat, ca erau prea mici. Doar dupa fatare pueti afla.
De fapt, uriasul german negru si grifier pe care il aveti de la mine nu este un urias clasic (si v-am spus asta), este un urias recombinat cu gene de californian dar si gene rustice din popor. El este 80 % urias german si se si vede asta, dar este mult mai predestinat productiei de carne decat cel clasic. De asemenea, este mult mai rezistent (la pododermatita si pasteureloza) si mai prolific. Ceea ce nu v-am spus, ca sa nu complic situatia, este ca uriasii dv sunt antecesorii Uriasului de Transilvania: de aceea nici nu am UT adulti (asta este prima generatie cu acest colorit). Concluzie: dv aveti sanse sa obtineti direct UT in prima generatie, fara complicatii, direct din iepurii mari de 6 kg de culoare neagra sa grifier pe care ii aveti deja. Exista si posibilitatea sa aveti recesiva alba, accidental, iar in acest caz vor rezulta UT cu desen nu foarte perfect, dar care, in generatia imediat urmatoare scot exemplare perfecte! "

Am si o femela de urias cu urechile mai scurte asa cum ziceati mai sus!Este pui de la o femela pe care domnul Birlic a achizitionat-o de la dvs!!Acuma are 8 luni!
Deci intrebarea mea ar fi:Ar ajuta la ceva imperecherea ei cu un mascul UT?As obtine ceva bun din aceasta imperechere?
Astept raspunsul dvs!
Raportează
bioflux 23 noiembrie 2011  
Ilie marian este cel mai in masura sa va raspunda. Daca s-a folosit urias gri ca mascul tata la monta... atunci este la voia intamplarii. Dar daca s-a folosit pt monta UT... garantez ca produceti cam 50% UT.
Problema este alta: dv aveti deja UT si nu mai are rost sa amestecati la nesfarsit urias gri cu UT si invers, ca atunci nu mai le poti numi rase (sau ajungem sa semene intre ele atat de tare incat doar culoarea sa difere si riscam ca odata UT sa fie considerat o varietate a rasei Urias si nu o rasa distincta). Or noi vrem sa mergem pe linii pursange, cu pedigree adevarat si cu trasaturi distincte, mult ma productive ca uriasul gri.
Puteti sa faceti inca o generatie de pui cu acea femela, folosind mascul UT, dupa care va sfatuiesc sa trageti linie si Uriasul gri cu uriasul gri si UT cu UT.
UT -ul va fi intotdeauna pur, nu exista risc de contaminare cu culoare pe corp de la uriasul gri. Problema este la Uriasul gri pe care il veti produce: intotdeauna vor exista Uriasi gri care vor scoate pui de culoarea UT. Nu-l mai puteti purifica decat cu teste de progenitate.
De aceea, nu-i mai amestecati dupa aceasta ultima monta.
vali
Raportează
rako89 23 noiembrie 2011  
Vreau sa faca asta asa ca si experiment,ca oricum nu am mascul de UG pentru monta!Mai astept ceva timp,pana pe la inceputul verii urmatoare,poate fac rost de un mascul UG,daca nu montez cu ce am!mai vedem!tinem legatura!mult succes!
Raportează
rako89 23 noiembrie 2011  
puteti vedea femela pe pagina mea de sunphoto intrand pe linkul de mai jos:

rako89.sunphoto.ro/Urias_Gri_German
Raportează
bioflux 23 noiembrie 2011  
Nici sa nu va mirati ca tot mai multi se trezesc cu UT (sau ceva ce seamana) fatati de Uriasi gri si montate cu urias gri. Uriasii arata ca uriasii, uneori seamana foarte tare cu cei pursange, nu stiu al dv cum e ca inca nu m-am uitat, dar ei poarta cu ei recesive de UT (neam de neamul lor) fara sa-ti dai seama.

vali
Raportează
bioflux 22 noiembrie 2011  
Observatie:
rasa noastra cstiga teren; inghite noi si noi populatii de iepuri comuni. De fapt, rasa de acolo a pornit (acolo isi are originile) deci nu este gresit sa asimilam aceste populatii cu conditia sa ne ghidam dupa standardul rasei.
In momentul in care vor fi existat suficienti iepuri din rasa Urias de Transilvania nu va mai fi recomandat sa introducem sange strain in rasa pentru ca astfel iepurii nu vor avea pedigree de pursange niciodata.
Deocamdata... absorbtia este o practica buna. Dupa calculele mele, un mascul UT poate monta mai mult de o femela pe zi. Este necesara o singura retroincrucisare pentru stabilizarea culorii, dar sunt necesare mai multe generatii pt stabilizarea conformatiei corpului si a greutatii. Asta se numeste consolidare.
vali
Raportează
ionutbanescu 21 noiembrie 2011  
Buna ziua
Am obtinut , fara sa vreau, un hibrid asemanator cu UT.Din femela rasa comuna culoare alba si urias gri.Culoarea inchisa nu este deocamdata foarte pregnanta .
Raportează
bioflux 21 noiembrie 2011  
asta si caut, exemplare obtinute accidental, dar care sa semene cu ce avem noi.
Acum totul depinde de ochiul dv.
De vina este nu femela... ci masculul de urias gri !
A avut candva strabunici din alta rasa.
Daca femela era de vina... s-ar fi vazut pe ea desenul extremitatilor.
Cu acel mascul de urias gri puteti produce mai multe exemplare identice; 50% din total vor iesi asa daca folositi iepure alb si foarte bine pigmentati vor iesi cu orice iepure de tip himalayan (extremitati negre).
Vreau sa vad poze, dupa care putem discuta cum inmultim siomogenizam nucleul.
Treaba e simpla, o puteti face si dv.
Va sfatuiesc sa repetati acea monta.
Cat are masculul in greutate?
Raportează
ionutbanescu 21 noiembrie 2011  
Din pacate nu mai am acel mascul (nu mi-am dat sema ca poate iesi ceva bun,avea 7,5 kg.
Ma gandeam sa imperechez femela (am mascul si femela cu aceeleasi caracteristici) cu un alt mascul de urias gri.Ce parare aveti?
Raportează
bioflux 22 noiembrie 2011  
Nu are rost sa folositi alt mascul urias gri decat daca este ruda apropiata cu anteriorul, si nici asa nu este sigur ca are Himalaya ascunsa in el (va veti da seama doar dupa prima fatare, procedeul se numeste progeny testing). Nu are rost sa va mai complicati cu urias gri.
Acum luati independent pe cei doi pui identici si faceti o imperechere de compromis intre frati (insa sa nu faceti inca o consangvinizare in urmatoarea generatie ca este prea mult). Deci, daca imperecheati mascul cu femela (presupun ca sunt heterozigoti ca mama lor e alba curata), veti obtine 1 din 4 perfect colorati. Indiferent cum ii veti obtine si cat de colorati vor fi, eu cred ca gasim solutia ca sa le inchidem pigmentatia, principalul este sa nu pierdeti linia, ca apoi va gasesc eu sange proaspat, colorat.
Daca imi faceti poze cu ce aveti pe acasa si nu este de rasa si sa-mi spuneti cate kg au, va gasesc o solutie de perspectiva. Notati: de acum trebuie sa taiati corciturile ca sa aveti loc suficient pt iepurii valorosi.
Sa trec Ionut Banescu in Colectiv?
Puneti un album intitulat Urias de Transilvania, in care, deocamdata, sa incarcati doar ceea ce aveti.
Pe parcurs le inlcuiti cu ceva mai bun.
La vara vreau sa fac un turneu si sa schimb un mascul fiecarui crescator de UT din tara, pentru uniformizare si convergenta fenotipica.
vali
Raportează
bioflux 22 noiembrie 2011  
Scuze, D-le Banescu, m-am uitat pe albumul dv si nu prea aveti corcituri. Scuze, nu am vrut sa va jignesc, am crezut doar ca aveti multi iepuri de cotet pentru ca mi-ati spus ca mama e comuna, iar pe sunphoto vezi o groaza de crescatori de iepuri comuni. Nu fac ironie la adresa lor, doar ca sunt mai putin profesionisti in ceea ce fac, dar sincer... n u stiu ce ma faceam eu fara ei cand am pornit rasa (la baza ei stau acei iepuri comuni, va vine sa credeti?).
vali
Raportează
ionutk 15 noiembrie 2011  
cat cantareste cel mai mare urias de transilvania pe care il detineti dvs?
Raportează
anonim
bioflux 15 noiembrie 2011  
7.40 kg la varsta de 11 luni (mascul).
Femelele de 11 luni au 6.00 (fara sa fie gestante).
vali
Raportează
adrianborcea 11 noiembrie 2011  
Sper să aveţi parte de o supriza plăcută in legătura cu UT peste ceva timp prin primăvara ceva sânge proaspăt.Va salut si spor.
Raportează
bioflux 13 noiembrie 2011  
V-am trecut in colectivul definitiv,
ca pana acum figurati in lista unor potentiali colaboratori.
bioflux.sunphoto.ro/3_Colectivul_de_omologare_a_rasei_urias_de_Transilvania

stima
vali
Raportează
bioflux 10 noiembrie 2011  
revenire cu obervatie la greutate:
Domnul Papp a sugerat sa standardizam UT la intervalul 4,5-9,0 kg.
stima
Raportează
danocu 26 iulie 2011  
la cite kg a aj aceasta rasa?
Raportează
bioflux 27 iulie 2011  
exemplare mai batrane de 7 luni nu avem.
Avem vreo 80 si inca cateva zeci pe la altii.
Cei mai mari au 6 kg la 7 luni.
Restul au cam 5,5.
Vom merge cu greutatea pana la 12-13, dar ne ia timp.
vali
Raportează
anonim
nelutu 21 iulie 2011  
as dori sa eau legatura cu dumneavoastra pentru a creste aceasta rasa de iepuri
Raportează
anonim
bioflux 25 iulie 2011  
puteti sa-mi scrieti pe zoobiomag2004@yahoo.com
inca nu va pot da, dar se apropie si momentul acela.
vali
Raportează
dori15 9 mai 2011  
faini
Raportează
UNiku 7 aprilie 2011  
frumosi. bafta in tot ce faceti.
Raportează
danyel40 3 aprilie 2011  
foarte frumos
Raportează
robertionut1 1 aprilie 2011  
Foarte frumos Bravo.
Raportează
bioflux 3 aprilie 2011  
multumim!
vali
Raportează
Adriian 20 martie 2011  
faini
Raportează
anonim
heilbron 17 martie 2011  
"Bioflux a creat prima RASA romaneasca de iepuri".spunand rasa ,ma astept sa prezentati si un certificat de omologare.si va spun sincer ca nu am nici o intentie de a fi rautacios dar mi s-a parut un album publicitar,cu interes clar pt partea economica.vorbind cu un amic am aflat ca ati expus exemplare in expozitii,ceea ce denota seriozitatea in munca.succes
Raportează
bioflux 17 martie 2011  
multumim pt aprecieri.
chestia aparent publicitara am explicat-o mai jos,
era prea complicat sa scriu 'rasa creata inca in testare' sau 'rasa in curs de consolidare' etc.
Daca ar fi fost finalizata, la ce bun ajutorul d-lui Mihalache Marin sau al altora?
Pentru ce as mai aduna un colectiv?
Daca ar fi omologata, nici nu m-ar interesa ca sunt singurul detinator.
Nu zic bine?
stima
Raportează
anonim
neutru 21 martie 2011  
Exista oare in lume o rasa finalizata?, care e scopul evolutiei!
Raportează
anonim
... 21 noiembrie 2011  
Sa-ti bubuie tie capul......
Raportează
bioflux 22 martie 2011  
bravo,
punctuala observatie!
Rasele sunt delimitari arbitrare, dupa fenotip (mai ales dupa partea palpabila a acestuia).
vali
Raportează
anonim
heilbron 17 martie 2011  
sa vorbim deschis.la nivelul de trai,de inteligenta si cultura al poporului roman, cuvantul SCEPTICISM este cel care ne defineste(sper sa ma insel).de la cel mai de vaza om al tarii si pana la ultimul sef de post vin cu idei si promisiuni,care se adeveresc a fi vorbe in vant(sunt sigur si convins ca dumneavoastra nu faceti parte din categoria oamenilor mai sus mentionati).de aici rezulta indoiala mea.cu tot scepticismul meu va urez mult succes in munca pe care o depuneti si va stau(daca aveti nevoie)la dispozitie,fara a dori sa intru in lista colectivului de omologare.
P.S.originea si modul de formare a animalelor domestice pe care le-ati precizat ma face sa pun iarasi acel"DAR....".totusi poate sunt eu prost informat.
Toate cele bune si Doamne ajuta
Raportează
bioflux 17 martie 2011  
Aveti dreptate in mare parte cu scepticismul.
Sper sa infirmam de data asta.
Toti cei care ajuta, direct sau indirect, vor face parte din colectiv daca isi dau acordul.
Deocamdata intocmim un bord provizoriu, ulterior in el vor ramane cei care confirma (nu am numele dv, m-as bucura a mi-l comunicati).
Legat de discursul publicitar, faptul ca inca nu doresc sa vand pana nu sunt sigur de ce vand este o dovada a faptului ca ma intereseaza mai putin latura economica si mai mult latura stiintifica. Faptul ca Bioflux va ceda coordonarea omologarii catre USAMV Iasi denota ca ma intereseaza mai mult reusita decat individualismul si succesul prin SRL.
Legat de originea animalelor domestice,
sa nu-mi spuneti ca ele au fost domestice de la inceputuri, ca asa le-a dat Creatorul.
Oricat as fi de crestin,
nu pun la indoiala ca Bos taurus primigenius e stamosul vacii (vezi oleaca sura de stepa, nu e nevoie de mai multe informatii) dar ne putem uita si la secvente de adn din fosile. Ba unii au incercat reconstituirea fenotipica a bourului pornind de la rase rustice de vaci.
Sa nu-mi spuneti ca puneti la indoiala originea cainelui.
Canis familiaris si Canis lupus ar trebui sa fie o singura specie.
Aproape toate rasele de caini descind din lup.
Sau contestati cumva ca gaina junglei indiene este stramosul speciei G. domesticus?
Sau calul este asa de mare dintotdeauna? Atunci mustangii de ce isi reduc talia in doar cateva generatii de la resalbaticire?
Am mancarime la limba si sunt atat de ocupat...
ma grabesc
stima
vali
Raportează
cobby 5 martie 2011  
foarte frumosi
Raportează
bioflux 6 martie 2011  
multumesc,
si ai dv.
vali
Raportează
crescatorieiepurimoreni 5 martie 2011  
interesant ce faceti si va felicit mult succes in continuare va doresc
Raportează
bioflux 6 martie 2011  
merci
Raportează
mitza99 5 martie 2011  
din exemplarele care sunt expuse si un californian obisnuit poate ajunge la 5 kg.eu am o astfel de greutate la o femela si are si pui.combinatia cu uriasul german alb si californian am incercato si eu.o sa iasa niste iepuri cu greutatea mai mare a californianului si cu putin negru pe bot, urechi, labute si coada. va doresc numai bn si astept sa vad in ograda proprie exemplarele aceste rase.sper sa se inmulteasca cat mai repede si sa fie cea mai populara
Raportează
bioflux 5 martie 2011  
Doresc sa corectez o incorecta intelegere a rasei Urias de Transilvania (UT). Fiind mai nou pe pagina asta, probabil ca v-au scapat discutii importante din cronologia crearii rasei UT. UT nu este hibridul dintre Urias alb si californian. Seamana cu acesta si nu prea!
Odata ca hibridul F1 de urias alb cu californian are o coloratie slaba a extremitatilor, iar un UT de 94-97 puncte trebuie sa aiba un contrast bun.
Hibridul necesita finisari ulterioare ca sa semene cu un UT. Uriasul de Transilvania are in el preponderent iepuri romanesti din Zona Ariesului si Somesului, are Urias German gri, Californian, Fluture Urias, si Urias Alb.
Fiind un iepure recombinat, dar stabilizat ca si colorit, urmeaza sa consolidam talia, el este rezistent la diferite boli (mai ales pasteureloza) si are un randament la sacrificare mult mai bune decat uriasii in general.
Ziceati ca exista californieni de 5. Desigur ca exista, doar ca UT incepe de la 5,5 si merge pana la 8,5 (deocamdata). Standardul propus nu prevede limita superioara de greutate dar limiteaza lungimea urechilor (ca sa nu ia rasna). De fapt, rasa asta nu se doreste doar un urias de o alta culoare ci un urias mai productiv.
Problemele pe care le avem sunt doar legate de timp!
Nu le pot sufla cu paiul ca sa creasca mai repede.
odata crescuti, putem sa stim clar care este stadiul si ce mai trebuie facut.
Nu pot disemina rasa la colaboratorii nostri pana nu stiu concret ce le dau. Aici este singura problema!
Odata depasita, nimic nu ne va mai sta in calea omologarii. Suntem multi si pusi pe fapte!
Legat de ceea ce ati inteles gresit, cu incrucisarea uriasului alb cu californianul, cred ca ati citit undeva pe aici cum sfatuiam prietenii sa faca pentru a obtine ceva asemanator cu UT, pentru ca apoi sa fie foarte usor de adsorbit, folosind masculii de la noi. Si, desigur, si noua ne-ar prinde bine de sange proaspat de la d-l Marin atunci cand va fi cazul. Deci sa nu va induca in eroare faptul ca am sugerat sa foloseasca indivizii de urias alb sau californian pentru a obtine indivizi foarte asemanatori UT.
De fapt, s-ar putea obtine ceva identic cu UT din cele doua rase in doua generatii, dar ca sa omogenizam si consolodam rasa UT, trebuie sa existe un flux de gene intre populatiile noastre ale crescatorilor... pentru ca rasa sa fie considerata una singura si sa poata fi omologata.
Multumim pentru discutie si pentru pareri.
Stima!
Raportează
ignealaurentiu 3 martie 2011  
frumosii!!
Raportează
karcsiludus 27 februarie 2011  
ffrumosi si succes
Raportează
bioflux 24 februarie 2011  
Sa fiu sincer cu dv, cele mai potrivite pentru obtinerea UT sunt femelele de gri german (daca veti norocul sa aiba recesiva himalaya). Nu le-am testat, ca erau prea mici. Doar dupa fatare pueti afla.
De fapt, uriasul german negru si grifier pe care il aveti de la mine nu este un urias clasic (si v-am spus asta), este un urias recombinat cu gene de californian dar si gene rustice din popor. El este 80 % urias german si se si vede asta, dar este mult mai predestinat productiei de carne decat cel clasic. De asemenea, este mult mai rezistent (la pododermatita si pasteureloza) si mai prolific. Ceea ce nu v-am spus, ca sa nu complic situatia, este ca uriasii dv sunt antecesorii Uriasului de Transilvania: de aceea nici nu am UT adulti (asta este prima generatie cu acest colorit). Concluzie: dv aveti sanse sa obtineti direct UT in prima generatie, fara complicatii, direct din iepurii mari de 6 kg de culoare neagra sa grifier pe care ii aveti deja. Exista si posibilitatea sa aveti recesiva alba, accidental, iar in acest caz vor rezulta UT cu desen nu foarte perfect, dar care, in generatia imediat urmatoare scot exemplare perfecte!
Daca in continuare va intereseaza, eu adaug numele dv in lista, mai ales ca sunteti clujean.
Desi nu promit, daca veti avea UT, dirijez pe ce interesati la dv pt achizitie.
multumesc pt interesul aratat!
astept raspunsul.
vali
Raportează
birlic 24 februarie 2011  
pai daca acuma cred e gestanta femela de urias tot cu mascul de urias ca si ea...e posibil sa iasa direct UT?cum ati spus daca am norocul....si daca montez femela californian cu masculul de urias?
Raportează
bioflux 24 februarie 2011  
daca montati femela de calif cu masculul de urias, totul depinde de constitutia masculului:
50% UT (cam mic, 5-5,5 kg) daca masclulul este heterozigot
sau 0% UT daca masculul este homozigot dominant.
Oricum, in prima varianta ies niste Uriasi destul de mici, mai degraba caracterizati ca si californieni decat UT.
Iar in varianta 2... e naspa, ca ies negrii si de 5 kg, cam asa... exact ca vienezul negru (ci la conformatie si la culoare) doar ca nu este vienez dar seamana leit. Nici un bun cunoscator nu si-ar da seama (pentru ca masculul dv urias are urechi destul de scurte ca sa nu deformeze constitutia californianului cu care il imperecheati).
vali
Raportează
bioflux 24 februarie 2011  
Eu spun sa nu faceti ca mine:
Eu am facut zeci de incrucisari ca sa creez UT-ul.
Din aceste incrucisari,
10% am pastrat, 80% am taiat, si doar 10% au avut caractere care sa-mi permita (cu responsabilitate) sa vand.
Asta inseamna ca, facand hibridari, inveti multe dar pierzi bani.
Eu abia de acum incolo, dupa ce mai tai vreo 5 ciurucuri, pot sa fac bani din iepuri.
Mi-am folosit iepurii de rasa ca sa scot UT si corcituri.
UT ramane dar... corciturile cine le cumpara?
Desigur, pot sa mint (si devin neserios), sau
pot sa vand iepuri reproducatori productivi celor care vor sa produca carne.
Desigur, in partea finala a experimentului mi-a rezultat mult urias negru care se poate vinde foarte bine, dar in mare parte au iesit iepuri care nu pot fi incadtrati nicaieri.
Deci, asta spuneam, sa nu intri si tu in meteahna asta ca apoi nu mai stii ce ai (iepuri frumosi, dar fara nume da rasa).
Daca dorest sa treci direct din rasa in rasa fara sa obtii corcituri, atunci femela de californian poate fi montatas cu mascul UT.
In prima generatie va rezulta tot un californian, dar mai mare, asa pe la 5 kg, iar acestia, daca se monteaza tot cu UT, ajungi la 6-7 (depinde de marimea masculului).
Ei ... asta nu mai este californian (si are 75% sange de UT. Restul de 25% este sange proaspat exogen, util).
De-a lungul procesului descris ... culoarea nu va varia deloc, va ramane aceeasi neam din neamul lor.
Dar eu zi ca e mult mai simplu cu cele 2 femele:
imposibil una din doua sa nu fie heterozigota.
Exista un procedeu de adsorbtie si pt uroasul alb, dar este tot din doi pasi (doua generatii) iar uriasul alb se maturizeaza destul de tarziu...
vali
vali
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.